Oppivelvolliset naiset sakon uhalla ylimääräiseen terveystarkastukseen? – Kunta maksaa puolet

Parlamentaarinen komitea aikoo esitää, että oppivelvolisuuden päättävät naiset määrätään pakolla ylimääräiseen terveystarkastukseen ja oppilaan ohjausta muistuttavaan keskusteluun. Miehillä vastaava pakko on ollut jo vuosikymmeniä. Osallistumisen väliinjättämisestä seuraa sakkorangaistus ja uusi kutsu.

Keskustelutilaisuuden järjestäjäksi esitetään puolustuvoimia. Ylen mukaan komentaja Sami Iso-Lauri pääesikunnasta sanoo, että ”se ei ole puolustusvoimien tehtävä”. Olen vahvasti samaa mieltä.

Ylimääräisistä terveystarkastuksesta puolet maksaisi kunta – jolloin käytännössä joko heikennettäisiin nykyisiä terveydenhuoltopalveluita tai maksettaisiin enemmän veroja. Myös puolustusvoimien kulut kasvaisivat, kun pitäisi palkata lisää toimistotöitä tekevää henkilöstöä.

Jos tarvetta terveystarkastuksien lisäämiselle on – ja varmaan onkin – niin nyt kun oppivelvollisuus ulottuu 18-vuotiaaksi asti miten olisi sellainen villi ajatus että ylimääräiset rahat sijoitettaisiin opiskeluterveydenhuoltoon? Siellä mahdolliselle lisähenkilökunnalle löytyisi varmasti töitä kutsuntojen välisenäkin aikana.

Erilaisista uravaihtoehdoista saisi varmasti tietoa hyvin järjestetystä oppilaan ohjauksesta koulujenkin toteuttamana. Ja vaikka itse toivoisin toisin, puolustusvoimien on varmasti helppo toimittaa sinne omat materiaalinsa. Esiteltiinhän joissakin Porvoon oppilaitoksissa Maanpuolustuskoulutuksen toimesta viime viikolla aseita jo 7-vuotiaille.

Kiitos ei lisää byrokratiaa ja pakkoja. Laitetaan verorahat sinne, missä niistä on eniten hyötyä.