Vaalikynä: Tieto kuuluu kaikille

Porvoon vanha kaupunki simuloituna eri värisokeuden muodoilla
Minkä värinen sinun Porvoosi on? Kaikki eivät voi valita, mutta Vihreässä Porvoossa ymmärretään ihmisten eroja.

Tiedätkö miltä tuntuu lukea kaupungin raporttia, kun et voi tietää kumpi kaavion palkki on punainen ja kumpi vihreä? Suurin osa meistä ei tiedä, mutta tilastollisesti Porvoossa on punavihervärisokeita enemmän kuin asukkaita Hinthaarassa, Kerkkoossa ja Ilolassa yhteensä. Valtuustossa värisokeita olisi tilastojen perusteella kaksi tai kolme.

Porvoon kaupunki tarjoaa kuntalaisille Dynasty-tietopalvelussa vapaasti luettavaksi paljon esityslistoja ja muita virallisia asiakirjoja, mutta kaikki kuntalaiset eivät pysty lukumaan niitä kokonaan ja joitakin ollenkaan. Asiakirjojen saavutettavuudesta säädettiin lailla vuonna 2018. Lain mukaan 23.9.2018 julkaistussa julkisessa asiakirjassa väri ei saa olla ainoa tapa näyttää tulos tai esittää tietoa. Väriongelman ratkaisu onneksi löytyy ihan lähihistoriasta: ennen kuin väriprintterit yleistyivät, värien sijaan käytettiin erilaisia viiva- ja pistekuvioita – näitä voi käyttää värienkin kanssa. Värisokeus on kuitenkin vain yksi esimerkki miten sähköinen tieto jää osan ihmisistä tavoittamattomiin.

Saavutettavuus vaatii asiakirjoilta myös muuta vähän mutkikkaampaa kuin värien tarkistamisen, mutta oikeasti muutos ei ole vaikeampi kuin se, kun autoihin tuli turvavyöpakko. Uusin autoihin asennettiin turvavyöt ja ihmiset määrättiin käyttämään niitä. Turvavyöpakko säästi henkiä ja siten rahaa. Saavutettavuus on ennen kaikkea ihmisoikeuskysymys, mutta myös säästää, kun ihmiset voivat asioida verkossa itse ilman avustajaa. Ohjelmistoilla asiakirjojen saavutettavuus voidaan ratkaista melko helposti kunhan tahtoa löytyy. Päätöksentekijätkin osaavat painaa arvojensa mukaista äänestysnappia, kun taustatiedot on esitetty selvästi. Päättäjien hoksottimista on kiinni onko päätös hyvä.

Simo Hellsten, sovelluskehittäjä, kuntavaaliehdokas Vihreät (sit.), Porvoo


Julkaistu Uusimaa-lehdessä 28.5.2021