Tänään 6.3. vietetään valtakunnallista löytöeläinpäivää. Suomessa hylätään vuosittain yli 20 000 kissaa ja koditta on koiriakin. Kodittomien eläinten ahdinkoa voidaan helpottaa materiaalisella tuella, mutta pitkällä aikavälillä ongelmaa voidaan ehkäistä kasvatuksella.
Lapsien ja eläinten kohtaaminen voi olla monella tavoin eduksi yhteiskunnalle. Eläinten käyttäminen apuna varhaiskasvatuksessa voi vahvistaa lapsien vuorovaikutustaitoja ja siten myös auttaa ehkäisemään kiusaamista. Erityislapsille eläimistä voi olla erityisen paljon apua. Omatkin löytökissamme ovat vierailleet karvaisina koulukavereina erityislapsien oppilaitoksessa.
Kouluissa lapsien parissa tehtävä valistustyö auttaa myös ehkäisemään tulevaisuuden löytöeläinongelmia. Jos oikeanlainen oppi eläimistä tulee jo nuorena, ei aikuisena hanki ja hylkää eläimiä hetken mielijohteesta. Kun kissat – Suomen luontoon kuulumattomat petoeläimet – saadaan pidettyä kodeissa tai valvotusti omilla pihoillaan, suojellaan myös luonnonvaraisia eläimiä. Kilttikään kissa ei erota Suomessa elinvoimaista keltasirkkua äärimmäisen uhanalaisesta peltosirkusta. Eläinten suojelu auttaa lapsia oppimaan tervettä luontosuhdetta.
Eläinopetuksen täytyy olla ammattitaitoista, eikä ammattitaitoa saa helposti ilmaiseksi. Pitkällä aikavälillä sijoittaminen kiertävään eläinasioiden opettajaan tulisi yhteiskunnalle kuitenkin edulliseksi. Löytöeläimet ovat nekin kunnan vastuulla ja eläinkasvatus on aina hyvä sijoitus lasten tulevaisuuteen. Osana muita tärkeitä ja kiireellisiä toimenpiteitä vastuullisen eläintenpidon opettaminen ehkäisee myös ihmisten kiusaamista.
Lapset ja löytöeläimet ovat molemmat asemassa, jossa eivät saa itse päättää omista asioistaan. Aikuisten tehtävä on kantaa vastuuta kummistakin.
Joitakin löytöeläin- ja eläinsuojelutyötä tekeviä yhdistyksiä: